Vintern 2010 lärde oss mycket om tak

Under vintern 2010 rasade så många som 110 tak och bland de mest omtalade fallen minns vi exempelvis arenan i Vänersborg och Rosvalla tennishall i Nyköping. Just denna vinter var det mer snö än vi fått under många år och det var också därför vi fick se dessa problem uppstå. Men att de rasade berodde inte på snön som många kanske tror, utan vi måste backa bandet ytterligare 30 år för att hitta det stora problemet. Det var under 80-talet en ny trend att bygga tak med glesare takstolar för att spara material och pengar. Det i sin tur skapade takkonstruktioner som visserligen höll den standard som krävdes, men som inte klarade påfrestningarna som en rejäl vinter kan skapa. 

Försäkringsbolagen hävdade konstruktionsfel

Och även om man skulle kunna mena att det var fel på konstruktionerna, att det hade fuskats, så blev resultatet att många tak ändå fick ersättas av försäkringsbolagen. Detta på grund av att byggfirmor följt den standard som gällde. Att de inte var dimensionerad för extremt snöfall är inte byggfirmornas fel. Vi lärde oss av detta och idag bygger vi med stora mängder snö i åtanke och vi har istället överdimensionerat tak på de flesta byggnader. Det ska aldrig bli som vintern 2010 en gång till, vi vägrar se tak falla in från Luleå i norr till Båstad nere i Skåne. Det betyder att du idag kan lita på att tak inte kommer att ramla in på grund av snö. 

25 Aug 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.