Vilken svetsmetod ska man använda?

Om du ska svetsa och funderar på vad för svetsmetod du ska använda, så beror det på en mängd olika faktorer. Bland annat beror det på vad för material det är du ska svetsa, vad för söm du vill ha samt vad för nivå av precision som krävs. Du behöver även olika svetsar och svetsutrustning beroende på svetsmetod.

Bågsvetsning (MIG/MAG-svetsning)

En metod är bågsvetsning, eller MIG/MAG. Det är en bra metod för att svetsa olika metaller, inklusive stål, rostfritt stål och aluminium. En båg bildas mellan arbetsstycket och en tråd som matas in i svetspistolen, vilket smälter tråden och skapar en söm.

TIG-svetsning

TIG-svetsning står för tungsten inert gas och det är en precisionssvetsmetod som används för att svetsa material som aluminium, koppar och rostfritt stål. Man har då en tungsten-elektrod för att skapa en båg som smälter metallen och en ström av inert gas används för att skydda svetsområdet från luft och oxidering.

Elektrodsvetsning (stickning)

Elektrodsvetsning är en svetsmetod som används för att svetsa stål och andra metaller. En elektrod, som är en belagd tråd, används för att skapa en båg som smälter metallen och skapar en söm.

Gas- eller autogensvetsning

Gas- eller autogensvetsning är en gammal svetsmetod som fortfarande används idag. Detta är en lågtemperatursvetsning som används för att svetsa material som koppar och tenn.

Det är viktigt att du ser till att välja rätt svetsmetod för att säkerställa en stark och hållbar söm och för att undvika problem som sprickbildning och deformation.

15 May 2023

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.