Vilken färg ska man välja?

Slamfärg, oljebaserad färg, vattenbaserad... Valmöjligheterna är många. Men vad ska man välja för färg? Det beror på vilket material ditt hus är byggt av. Jag har kollat lite på detta för att försöka hjälpa till. 

Färgtyp Används på Egenskaper Tänk på
Falu Rödfärg Ohyvlad träfasad, staket, plank. Andas, går att köpa både färdigblandad och i pulverform. Gammal färg måste borstas av innan du målar om.
Silikatfärg Inomhus och utomhus på tegel, puts och betong. Ljusbeständig och god vidhäftningsförmåga. Du kan inte använda silikatfärg på ytor med akryl, olje eller latexfärg.
Linoljefärg All form av hyvlat, och ohyvlat, trä utomhus. Fungerar mycket bra till fönster. Har lång torktid, men också bra skydd mot väder och vind. Måla aldrig på fuktigt virke. Fukten stängs in och trä ruttnar.
Latexfärg Alla underlag utom fönster där den är olämplig. Kort torktid och kan målas i tjocka lager. Färgen är vattenavvisande. Underlaget måste vara väl rengjort innan målning. Använda gärna målartvätt. 
Akrylfärg Mycket lämplig på räcken och överliggare.  Som linoljefärgen, men med kortare torktid. Stryk i tunna lager, och flera lager för att undvika sprickbildning.
Tjära Trä utomhus. Skyddar trä mot nedbrytning på ett bra sätt.

Färgar av sig och kan vara kladdig. 

Det finns betydligt fler saker att tänka på när man målar sitt hus, och vill du veta mer kan du alltid kontakta Målerikompaniet AB, en målare i Uppsala som kan allt om färg. Och du, ha inte för bråttom att måla, vänta tills det är varmt och skönt ute. 

14 Mar 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.