Viktiga delar för en husgrund

När det kommer till en husgrund så finns det en del viktiga delar. En av de viktiga delarna är grundelementet ellerkantelement som det också kallas. Det är oftast grundelement för betongplatta som man syftar på, men det kan även vara en benämning för krypgrundens grundbalksliknande konstruktioner.  Man talar även om sockelelement. Det kan vara sockelelement L så väl som andra varianter. Kantelement kan ha olika höjder där sockelhöjden är avgörande.

Gjuta grund

När man ska gjuta en grund finns det tre huvudsakliga typer av grundelement att välja mellan. Det finns flera men är bara olika varianter av dessa tre.
L-element
U-element
I-element

Det är grundelement som utgör kanten på en husgrund. Det är på denna kant som man sedan lägger ut saker som isolering, armering och betongen när det är dags att gjuta. De är till för att kunna bära upp samt skydda mot olika saker. 

Vanliga användningsområden när det kommer till grundelement är exempelvis villor, flervåningshus garage, radhus, fritidshus, förråd och industrihallar.

Det är ett mycket vanligt alternativ att använda sig av ett L-element som grundelement. Det eftersom att det ger en isolerande, tålig och även estetisk sockel när det kommer till grundläggning av en byggnad.

Denna typ av grundelement har både en rygg och bas av cellplast, till skillnad från U-elementet som har två ryggar och en bas. Men många väljer L på grund av att den klarar av höga laster. 

7 May 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.