Ventilation - En viktig del i alla byggnader

Bra luft är jätteviktigt

Vi vill inte se den, men vi vill att den funkar varje dag dygnet runt. Ventilation är egentligen ett ganska tråkigt ämne att prata om men faktum är att det är otroligt viktigt. Kanske har du någon gång suttit i ett rum där ventilationen inte fungerar som den ska? Då vet du vad jag pratar om. Ren luft ska in, och dålig luft ska ut. För dig som jobbar med att konstruera hus, eller du som är byggare, är det en självklarhet att välja rätt luftdon för de utrymmen de ska hantera. För andra är det lite svårare. Då är det bra att det finns experter inom området som kan hjälpa till och ge tips och råd. 

Vad händer om det är underdimensionerat?

Ett fläktsystem kan vara både för litet, och för stort, för det tänkta utrymmet. Väljer man en fläktluftkylare som är för liten så kommer den inte att klara av jobbet, och väljer man en som är på tok för stor så får man risk för att det kan bli väldigt kallt. Med rätt utrustning på rätt plats så får man en komfortmiljö och det gäller både kontor, hotell och villor och andra byggnader. Hur gör man då med gamla hus som har gammal ventilation eller ingen alls? Det går att uppgradera ventilationen, och i gamla hus med självdrag så kan man installera ny. Kolla med en fackman innan du sätter igång bara, så du får rätt grejer från början. 

30 Sep 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.