Varför ska du anlita en besiktningsman?

Om du ska bygga nytt, eller ska sälja ett hus eller ska köpa ett så kan det vara bra att ha en besiktningsman. Även då en entreprenad har avslutats, så ska det oftast ske en slutbesiktning. Köper du ett hus, eller lägenhet, så har du undersökningsplikt, vilket innebär att det är ditt ansvar att hitta eventuella fel och brister. Det kan du göra med hjälp av en oberoende besiktningsman från Besiktningsföretaget

Om du äger ett hus kan du också har nytta av att anlita en besiktningsman. Det då de kan göra besiktningar så som förbesiktning, slutbesiktning, efterbesiktning, särskild besiktning, garantibesiktning, överlåtelsebesiktning, fuktbesiktning, takbesiktning och ovk-besiktning.

När du ska anlita en besiktningsman så välj då en som har adekvat kunskap och tillräcklig utbildning. Kolla upp att personen har en gedigen utbildning, ansvarsförsäkring, certifiering och be om referenser.

Att boka en besiktning

En besiktning kan vara bra oavsett om du köper villa eller hus och bostadsrätt. Det är alltid bra att ta reda på exakt vad som ingår i besiktningen så att du vet vad du köper och vad du får. Du bör välja ett bra företag så som till exempel Besiktningsföretaget. Det så att du får en opartisk besiktningsman, som kan göra en professionell bedömning. Besiktningsmannen bör även vara seriös, välutbildad och gärna vara godkända av SBR. 

En besiktning av ett vanligt hus i normalstorlek tar kring 3-4 timmar. Besiktningsmannen ska undersöka allt i huset med hjälp av lukt, syn och hörsel. Detta kallas för okulär besiktning. Bland de saker som undersöks finns tak, väggar, fasad, vind, våtutrymmen och grundkonstruktion.

2 Jun 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.