Vanliga misstag vid takläggning

Att byta tak kostar en del pengar och är en investering som ibland måste göras. Men då är det viktigt att göra det rätt. Det finns nämligen en hel del misstag som kan kosta dig en hel del. Det är bra att före läsa artiklar om takläggare, samt ta del av nedan text. Det så att du undviker att göra de misstag som annars är lätta att göra.

Taket har inte ventilerats på rätt sätt

En mycket viktig del av takkonstruktionen är undertaket. Så det gäller att undertaket läggs på rätt sätt. Om det blir fukt på insidan så kan det i längden leda till att du får mögelproblem och röta. Du kan behöva ha en luftspalt eller en ångspärr för att slippa de problemen.

Takbeläggningen passar inte huset

Det tak du lägger ytterst syns och väljer du fel färg eller material så kan det se konstigt ut. Se till att du anpassar takets utseende efter just det hus du har.

Oerfarna ger sig på att lägga taket själv

För att lägga tak på rätt sätt så krävs kunskaper, noggrannhet och precision. En del tänker att det blir billigare att byta taket själva, men om du inte vet vad du gör, så kan det i slutändan bli dyrare för dig. Då är det bättre att anlita en takläggare som vet vad han gör.

Försäkringarna täcker inte

Det gäller att kolla upp vad din försäkring säger om att lägga tak, om det går fel eller man lägger taket så att det blir skador på huset. Det är inte säkert att försäkringen täcker det, särskilt om du lagt taket själv.

Många betalar för mycket

Om du väljer att anlita en takläggare, se då till att ta in flera offerter. Tar du första bästa är risken att du får betala för mycket. Men tänk även på att billigaste är inte alltid heller bäst.

Avrinningssystemen är inte anpassade till nya taket

Ibland ändras husets takdimensioner en del med det nya taket. Om hängrännor och stuprör inte hängs upp efter det nya takets dimensioner och form kan deras funktion minska. Risken för spillvatten runt huset ökar.

6 Jul 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.