Välja mellan Attefallshus och friggebod

Går du i tankarna att bygga till en extra liten stuga på din tomt? Då står ofta valet mellan att bygga en friggebod och bygga ett Attefallshus. Men vad är det för skillnad mellan friggebod och Attefallshus? En friggebod är något som funnits sedan slutet av 1970-talet. Det var nämligen så då att Birgit Friggebo, som då var folkpartistisk bostadsminister, avskaffade bygglovsplikten för en byggnad av detta slag om högst 10 kvadratmeter. Under 2008 kom det att öka, så att man fick bygga dem upp till 15 kvm som fick delas på flera byggnader.

Större modeller av friggebodar

En ändring i plan- och bygglagen skedde under 2014. Detta gjorde att det nu gick att bygga en ny typ av byggnad, utan bygglov. Nämligen byggnader upp till 25 kvm. Dessa byggnader kom att bli kallade Attefallshus, efter Stefan Attefall. Han var mellan 5 oktober 2010 och 3 oktober 2014 Sveriges civil- och bostadsminister. Och han var med om att införa de bygglovbefriade attefallshusen, som då fick sitt namn efter honom. Attefallshus är tänkta att kunna placeras på samma sätt som med friggebodar.

Välj det som passar dig

Så när du ska välja mellan dessa två, så är det upp till dig. Båda går att bygga utan bygglov, och det som avgör vilken du ska ha, är vad du ska använda den till och vilken storlek den behöver ha. Båda husen är bra på sina egna sätt, så att säga.

 

14 Feb 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.