Vad gör en takläggare?

takläggning

Takläggare är varierat hantverksyrke där de flesta jobben utförs på tak eller samband med takmontering/renovering. Ett hus har alltid ett tak och en takläggare kan lägga nytt tak i samband med bygget av ett hus, men de kan även renovera och laga tak som har behov av det. Ett tak måste man ta hand om, på flera sätt. Det är viktigt att göra taktvätt då och då till exempel. Dock är det ju så att även om man tar hand om det, så kommer det komma en tid då du måste byta ut taket. Wesma Villarenovering AB™ är en rekommenderad takläggare i Stockholm, kostnadsfri rådgivning och jourtelefon 24/7. Så ska du ha en bra takläggare så rekommenderas detta företag. Detta företag får push att synas via Puffer. Läs mer i denna artikel på breakit.se. Yrket som takläggare har även andra namn och kan kallas för både takmontör samt tätskiktsmontör.

Hur läggs ett tak?

Det takläggare behöver göra är att skapa ett tätskikt som är tätt och effektivt. Det gör att man lägger taket i flera skikt. Det är ett isolerande skikt till att börja med. Sedan därefter kommer underlagsarbetet vilket ofta innebär takpapp eller tunnare plåt. Sedan kommer det yttersta skiktet. Hur man lagar ett tak, det beror på vad taket är i för material. Det kan vara att det är tegelpannor som ska bytas eller annat.

Bra frågor att ställa till takläggaren

Om du har tänkt att anlita en takläggare så är det ett par frågor som alltid är bra att ställa. Det för att du ska få taket renoverat eller lagt på rätt sätt, till bästa pris och med fokus på ett tak som ska hålla.

Du bör fråga om takmaterial. Även om du har ett visst sorts tak idag, och kanske även kommer ha det igen, så kan det ibland löna sig att lägga nytt sorts tak.

En mycket viktig fråga du ska ställa till takläggaren är om de har F-skattsedel, samt rätt försäkringar och behörigheter.

Kolla även upp referenser på företaget innan, så att du vet att de kan det de utger sig för att kunna. Det är bra att även få se jobbet de gjort.

En sak du kan fråga takläggaren är om de har rabatt på materialet som ska användas. Ibland kan du köpa materialet på egen hand. Ibland är det takläggaren som ordnar detta. Dock är det oftast billigare att låta takläggaren ta hand om alltihop.

Kolla också om takläggaren är ansluten till någon branschorganisation. Många hantverkare och takläggare är anslutna till särskilda branschorganisationer som kan tillhandahålla utbildningar och certifieringar.

Livslängden på ett tak varierar mycket beroende på vilken typ av tak det är och hur pass utsatt det är för väder och vind. Fråga din takläggare om hur länge på ett ungefär ditt tak kommer att hålla.

Hur vet jag att taket är korrekt lagt?

Det färdiga arbetet med taket ska besiktigas. Bestäm på viket sätt med din takläggare. Ni kan gå igenom jobbet med en oberoende besiktningsman, eller ha tydliga garantier i avtalet mellan er.

18 Jun 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.