Vad behöver man veta om ventilation?

Som privatperson, eller lekman rättare sagt, så behöver du faktiskt inte veta mycket alls. Vill du ha ett bra ventilationssystem eller värmesystem så kommer du att vända dig en expert inom ventilation och värme för att få hjälp. Det du själv bör lära dig är hur man sköter enkelt underhåll, och kunna göra diverse inställningar. 

Underhåll köksfläkt

Vi kan ta en köksfläkt som ett exempel. Det är något de allra flesta har hemma och man vet exakt hur man får igång den. Skulle någon däremot be dig att montera en ny så kanske det blir lite svårare? Det är OK, ingen kräver att du ska kunna sånt. Däremot är det bra att ha koll på hur man sköter underhållet och därför får du några tips av mig:

  • Torka dagligen med en lätt fuktad trasa för att få bort kondens och matrester som kan ha skvätt upp på undersidan av fläkten. 
  • Ta för vana att känna på filtret minst en gång i veckan. Känns det fett? Ta ut filtret och skölj med varmt vatten och diskmedel. Krama ur filtret, vrid inte ur då går det sönder. 
  • Minst en gång om året bör du ta isär även det yttre filtret och rengöra. Du hittar det oftast bakom en lucka över spisen eller bakom kryddskåp som var vanliga förr. 

Din köksfläkt är sammankopplad med hela fläktsystemet och kan påverka hela husets luft och värme. Skulle det visa sig att du får sämre effekt än förväntat så se till att kontakta en expert inom ventilation och värme. 

8 Sep 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.