Udda fakta om ditt hus du kanske inte visste om

Många av oss vet fortfarande anmärkningsvärt lite om det utrymme som upptar så mycket av vår dyrbara tid. Från hur färgen på ditt hems exteriör ursprungligen valdes till den verkliga orsaken bakom de knarrande golvbrädorna. Nedan får du lite fakta om detta och mycket mer!

Knarrande hus är inte på grund av ålder

Även om du kan höra folk beklaga ljuden på natten i deras gamla hem, är det faktiskt inte så troligt att dessa knarr är relaterade till husets ålder.

Det är mer sannolikt att ljuden är resultatet av temperatur- och luftfuktighetsförändringar inuti ditt hus. Trä är poröst och kan expandera och dra ihop sig med förändringar i temperatur och luftfuktighet. Under vintern tenderar trägolv att dra ihop sig, och på sommaren expanderar det ofta.

Utrymmet under underskåpen har ett syfte

Det finns en anledning till att dina underskåp lyfts och sticker ut något — och det är inte bara estetiskt. Detta område, som kallas en tåspark, låter dig stå närmare bänken medan du lagar mat.

Skåpet under din diskbänk är inte för förvaring

Även om du sannolikt kommer att hitta olika rengöringsprodukter under diskbänkarna i köket och badrummet i de flesta hem, är det inte det skåpet är till för. Den är faktiskt designad för att kunna komma åt VVS i händelse av läckor,

Överhänget på ditt tak är bra

Om du någonsin har undrat varför ditt tak inte ser ut att passa perfekt för ditt hem, så finns det en bra anledning. När takläggare lägger på takpannor så skapar de detta överhäng för att hålla  vind och vatten borta från dem.

Din bondgårds röda exteriör är förmodligen en hyllning till en gammaldags tradition

Det är ingen slump att lador och många bondgårdar är rödmålade. Bönderna hade inte mycket pengar för att köpa färg, så de började experimentera med vad de hade till hands: skummjölk, kalk och röd järnoxid - även känd som rost,  Tillsammans så skapade dessa material en skyddande röd beläggning för träarbeten, och på många gårdar idag målas byggnader fortfarande röda för att hedra denna tradition.

28 Apr 2023

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.