Tips: Så vet du att det är dags för takbyte

Ett tak över huvudet är bland det viktigaste som finns i vårt samhälle och äger man sitt hus får man själv se till att det är helt. Men hur vet man att det är dags att laga taket? Eller till och med byta? Vi ger dig tips på saker du ska ha koll på.

Mossa eller smuts på taket

Det är aldrig bra att låta mossa eller smuts ligga kvar. Tvätta taket, eller borsta det, en gång per år för att få bort detta. Både mossa och smuts binder vatten och kan korta ner ett taks livslängd med många år. Du kan också få hjälp med professionell taktvätt om det var länge sedan taket rengjordes. 

Missfärgningar i hängrännan

Om du hittar små bitar av tegel eller om det ligger ett tjockt lager med slam som har samma färg som dina takpannor så kan det innebära ett problem. Det är ytlagret på pannorna som börjat släppa och när det händer tar det inte lång tid innan pannor börjar spricka sönder med vattenläckor som resultat. 

Murken underkonstruktion

I stort sett alla tak i Sverige vilar på en träkonstruktion. Den kan bli fuktskadad om man inte har skött underhållet av taket, eller om några pannor hamnat snett. Om den är murken måste den bytas ut och det är då oftast enklast att låta byta hela taket. Vill du ha hjälp med takläggning i Uppsala kan du läsa mer här. Men börja med att göra en egen besiktning av mossa - missfärgningar och/eller trä som inte mår bra. Det är tre tydliga signaler på att det kan blir dags för ett takbyte snart. 

14 Apr 2021

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.