Tips för hemmafixaren

En bransch som inte drabbats särskilt hårt av pandemin i år är de som säljer saker för renovering och restaurering. Det snickras som aldrig förr i svenska hem och ibland så vill man mycket mer än man har kunskaper för. Här får du lite tips på vägen för att inte drabbas av hemmfixarens värsta mardröm: ofärdiga projekt som aldrig blir klara. 

Rätt verktyg 

Det som skiljer en amatör från experterna är vilka verktyg de väljer. Många hemmafixare köper billiga elverktyg och tyvärr så får man ibland vad man betalar för. Ska du bygga mycket hemma kan det vara en god idé att satsa på verktyg av lite högre kvalitet.

Detta bör du ha hemma när du vill kunna snickra eller göra enklare renoveringar:

  • Hammare
  • Hovtång
  • Skiftnyckel
  • Borrmaskin
  • Skruvdragare (köp till extra batteri, det behövs)
  • Slägga
  • Elsåg
  • Fogsvans

Det finns många olika verktyg i olika prisklasser och bästa verktygen får du genom att fråga en bygghandlare eller en snickare. Glöm inte heller att olika projekt kräver olika verktyg men med ovanstående kommer du att komma ganska långt. 

Planera

Vi har sagt det förut men det tål att upprepas! Gör en tydlig plan innan du sätter igång. Läs bloggar om byggfrågor, kolla på Youtube och fråga experter innan du startar ditt projekt. Det är ofta denna del av renoveringen som inte fungerat när ett projekt blir stillastående. 

Börja med att fundera på vad du vill göra. Skriv sedan ner exakt hur du tänker att slutresultatet ska se ut, och gör en enkel skiss för att få en bild av det färdiga hemmajobbet. Det spelar ingen roll om det handlar om att bygga ett nytt uterum, stenlägga altanen eller inreda garaget till hobbyrum. En bra plan är otroligt viktig. 

Var inte rädd för att göra fel

Det är INTE pinsamt att göra fel. Precis som när man var liten och lärde sig cykla så är det helt OK att "ramla" ibland. Det viktigaste är att lära sig av misstagen, och att våga fråga när man inte har en aning om hur man ska komma vidare. 

10 Dec 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.