Ta hand om husets fasad

Fasaden på våra hus, de får utstå en hel del i form av väder och vind. Är det en träfasad så kan det lätt bli svamp och alger på dessa. Många gånger så tvättar man husets fasad då man ska måla om men det är bra att göra en fasadrengöring även varje eller vartannat år. Det för att underhålla och minska angreppen mot mögel och alger. Hur ofta du ska göra det beror på ditt hus och hur snabbt din fasad samlar på sig smuts. 

Idag finns det olika sätt att göra rent fasaden. Det går att köpa särskild fasadrengöring, eller använda dig av miljömärkt diskmedel eller såpa. En del föredrar att ta in ett företag som ser till att tvätta både fasad och tak. 

Är det så att du har oljefärg som huset är målad med, dra handen över ytan och kolla om färgen så att säga kritar av sig. Tvättar du huset blir du av med detta och ditt hus kommer då att få tillbaka sin ursprungliga färg och glans. Huset ser nymålat ut längre och så förebyggs oönskad röta i träfasaden.

Så går du tillväga

För att tvätta din fasad är det bra att ha handskar, diskmedel eller såpa som är miljömärkt, tvättborste eller rotborste, hinkar och trasor. Eventuellt särskild fasadrengöring eller miljömärkt alg- och mögeltvätt. Är det ett stort hus så kan du behöva en stege eller hyra n byggnadsställning för en trygg och effektiv tvättning på högre höjder.

Det är bäst att låta bli att använda högtryckstvätt, speciellt inte om ni tvättar ett gammalt hus, då det kan skada träet och färgen.

26 Nov 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.