Ska du lägga om plattorna i sommar?

Som hantverkare så får man lära sig ganska många saker. En av de saker som jag fått med mig under mina år som snickare är att både hus och mark runt huset rör på sig. Det gör att de plattor man lade när huset var nytt kommer att flytta på sig. De sjunker på nåt ställe och höjer sig på andra. Det som en gång var en platt fin gång av marksten kan snabbt bli rena berg och dalbanan. Då är det läge att ta upp dem och lägga om dem. Men vad ska man tänka på när man gör detta? Här får du lite tips av mig, som jag i min tur har fått av andra. 

Mina tips för hemmafixaren

  1. Ett bra grundarbete: För att minimera risken att plattorna rör sig onormalt mycket så ska du se till att grunden är stabil. Antingen så gör du som förr i tiden och använder en manuell stamp, eller så gör du som proffsen och köp markvibratorer som gör jobbet snabbare och bättre. De är även kända under namnet "Paddor". 
  2. Använd vattenpass och snöre: För att få plattorna i våg och gångarna raka så spänn upp snören där de ska ligga och väg ofta av med ett vattenpass medan du lägger stenarna. Det blir snyggare om det är plant och rakt. 
  3. Fyll springorna med stenmjöl: Stenmjöl lägger sig nästan som cement mellan plattorna och gör att de blir mer benägna att ligga still. Det förhindrar även en hel del ogräs och myror kan inte bygga bo i det då det är för finmalet. 
8 May 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.