Plåttak eller tegel?

När man tittar på landsbygden i Sverige, och då på ladugårdar, så är det i huvudsak tre olika material som finns på taken. Det är eternit, tegel och det är plåt. Eternit innehåller asbest och finns inte längre som ett alternativ när man vill göra en takomläggning så därför är det bara tegel eller plåt kvar att välja mellan. Men vad ska man välja? Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen och vi kikar lite närmare på dem båda. 

Plåttak

Den allra största fördelen med ett plåttak är att det är helt underhållsfritt  cirka 15-20 år. När det väl är uppsatt så behöver du inte tänka på det på väldigt länge. Nackdelen är att det smattrar ordentligt när det regnar och om arbetet inte är korrekt utfört så kan det läcka in vatten vid skruvhålen. 

Tegel

Fördelen med tegel är att de har lång hållbarhet. Det finns tegeltak som är över 70 år gamla och lika täta idag som när de lades. Nackdelen är att det kräver underhåll. Tegeltak måste rengöras och man måste alltid ha koll att inga pannor spruckit eller flyttat på sig. Ett tegeltak är väldigt vackert och är därför mer av ett estetiskt val. 

Tips

Enligt takläggare som gör takomläggning i Göteborg är det primära att man skyddar byggnaden. Att då få regnljud är inget man ska störa sig på. Den långa hållbarheten och att det är underhållsfritt gör att plåt är att föredra. Vill du dock ha ett vackert tak, och är beredd på att sköta om taket, är tegel ett bra alternativ om än lite dyrare. 

 

15 Oct 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.