Olika byggmaterial – När används vad?

När det gäller byggmaterial så är det idag en mycket stor marknad och det finns grymt många alternativ att välja mellan. Saknar man branschkunskaper så kan det kanske vara lite svårt att veta när det är läge att använda vissa material eller inte. Det finns vissa material som är mer vanliga än andra, i alla fall då det är privatpersoner som renoverar eller bygger. Då är det ofta gips, plast och sten så väl som betong, cement och stål. Om det är så att du har ett renoveringsprojekt du vill göra så kan det vara bra att skaffa dig lite mer fördjupad kunskap om de olika material som du kommer att behöva använda dig av. Du kan hitta bra info på en byggblogg, men här nedan får du lite förklaringar på olika material.

Vanliga byggmaterial

Gips - Gips, när behövs det? Det används främst när man klär in tak, golv eller väggar. Många gånger är gipset i form av gipsskivor, men det finns även i flytande form. 

Trä – Det material som varit vanligast allra längst är ju så klart trä. Det är ett hållbart material samt ett miljövänligt alternativ. Trä kan användas för att  tillverka brädor och plankor så väl som tillverka dörrar, fönster, bostäder, golv och annat. Sen finns det så klart olika träslag som passar olika bra för olika saker, men det går vi inte in närmare på idagf. 

Sten – Sten är ett material som även det använts sedan många tusen år tillbaka. Idag används det främst i samband med anläggningar eller större byggnader, men även i bostäder då i form av trappor, inredning eller golv. 

Plast – Plasten hade sitt genombrott som byggmaterial under 1900-talet och finns i alla möjliga varianter och versioner. Man kan således säga att ordet är ett samlingsbegrepp som används för att beskriva material som är halvsyntetiska eller syntetiska.

Är du osäker på vilket byggmaterial som passar bäst för ditt ändamål så är det alltid bra att höra med ditt byggvaruhus eller en hantverkare. Du kan då berätta vad det är du ska bygga så kan de tipsa dig om vad du bör använda.

3 Dec 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.