När nätström är utom räckhåll

Praktiskt i många situationer

Något som de allra flesta faktiskt skulle kunna ha stor nytta av för att göra livet bekvämare är ett fristående litet elverk. Det finns en massa olika varianter och ibland kallas de generatorer. Själv har jag ett bensinelverk i husbilen som gör det möjligt för mig att se på TV, hålla ölen kall och ladda min telefon även när jag inte befinner mig på en campingplats. Jag har spanat mot de soldrivna elverken och längre fram vill jag nog satsa på ett sådant, men för tillfället fungerar mitt bensinelverk suveränt!

Innan jag skaffade mitt bensinelverk hade jag ett dieselelverk och det fungerade ungefär likadant som elverket jag har nu. Varför jag är sugen på ett soldrivet elverk är förstås både för miljöns skull och mina egna utgifters, men än så länge använder jag inte elverket så till den grad att jag kan försvara ett byte ur ekonomisk hänsyn.

Elverk - vad är det?

Du kanske aldrig ens har hört talas om elverk förr? Det är i alla fall en typ av fristående litet kraftverk som man kan använda för att förse sig själv med ström även när man är långt från vanlig nätström. Det är perfekt till båten, husbilen eller den gamla sommarstugan, men också när man vill använda elsåg i skogen eller en borrmaskin i ett hus man ännu inte fått in nätström i. Det finns många olika typer av elverk och utöver de jag nämnt här - bensinelverk, dieselelverk och solelverk (paneler) - så finns det också bland annat inverterelverk.

10 Aug 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.