Moderna fönster kräver mindre underhåll

En av de saker man bör ta tag i först när man renoverar ett gammalt hus är fönstren. De gamla fönstren är riktiga energitjuvar och släpper ut otroliga mängder värme, och släpper även in kylan. Med ett modernt fönster med plastram får man dessutom ett fönster som är i stort sett underhållsfritt. Gamla träfönster måste skötas om. man måste slipa, laga och måla ramarna med jämna mellanrum medan plastfönster är lika snygga i många år. Man kan givetvis också välja andra material så som aluminium, men de är inte lika motståndskraftiga mot väder och vind. 

Det är också bra för plånboken

Om man jämför klassiska fönster med träramar och plastfönster så blir det också ekonomiskt fördelaktigt. Det är nog så viktigt när man renoverar att kunna hålla ned kostnader. Ett normalstort öppningsbart fönster med träram kostar cirka 3 000 kronor styck, medan ett plastfönster kan kosta hälften så mycket. Om inte det faktum att du sparar energi, att platsfönster är underhållsfria och att de är snygga räcker så är den ekonomiska faktorn kanske det som avgör. Då vinner plastfönster med flera hästlängder. 

Håll isär begreppen

Med plastfönster menas alltså inte att själva rutan är gjord av plast. Det är ramen som är i plast, medan rutan är av glas. Det finns en missuppfattning om att plastfönster är 100% plast överallt, men så är alltså inte fallet. Träfönster har en ram av trä, aluminiumfönster har en ram av metall och plastfönster har en ram av plast. 

26 Aug 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.