Måla om ditt hus

För att ditt hus ska må bra samt hålla sig snyggt och hållbart under många år framöver så är det bra att vårda det på rätt sätt. Det kanske är dags att måla om det? Om det är så, fundera och planera. Ska du måla på egen hand eller ska du hitta en bra målare som kan göra jobbet åt dig? Fundera även på om annat runt huset med ska målas om, så som plank, staket, förråd och liknande.

Välja färg

När du ska måla om huset, så kanske du vill ha samma färg eller byta helt och hållet. Om du ska ha samma färg som du redan har, men inte minns vad den heter, så går det ofta att lösa. Det är bara ta med en färgflaga till din närmaste affär med målarfärg så kan de kanske få fram just det.

Fundera över vad fönster, fönsterfoder, dörrar och husets eventuella sockel ska ha för färg. Särskilt om du byter färg på huset.

Använd dig av rätt verktyg

Om du väljer att måla själv, se då till att du har rätt verktyg att jobba med. Det är viktigare än vad du tror. Du bör satsa på bra penslar med kvalitet så väl som att ha en bra stege och sköna kläder.

Underarbete är viktigt

Kolla av underlaget på huset, det kan vara så att du måste laga eller byta ut brädor innan du börjar måla. Sedan ska du göra underarbete med. Det i form av att skrapa bort all lös färg. Sedan är det dags att tvätta fasaden.

Måla på ”rätt” dag

När du ska måla så får det inte vara allt för varmt och soligt ute. Det eftersom träet kan torka allt för snabbt och då bildas blåsor i färgen. Det får inte heller regna eller vara allt för kallt. Man brukar säga att under 5°C så ska du låta bli att måla.

Dags att måla

När du ska måla, så går det till på olika sätt, beroende på vad för fasad du har, du kan ju ha trä, puts, betong eller tegel. På nätet finns det bra guider du kan kika på hur man gör.  

20 Aug 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.