Lägga golv på egen hand

Funderar du på att lägga in nytt golv där hemma? Det är faktiskt något man kan göra på egen hand, då det inte är så svårt. Det gäller bara att tänka på vissa saker, när det kommer till trösklar, rör och lister till exempel. En del tips kan man hitta på en byggblogg en del tips ska vi ge er här! Just att lägga golv i sig är väldigt lätt men som sagt så måste du se till att flytta golvlister eller sätta smyglister, såga ut för rör och se till att få snygga anslutningar mot trösklar. Ett golv man ska undvika att lägga på egen hand är parkett. I alla fall ren parkett, men parkettlamellgolv funkar bra att göra på egen hand.

Olika sorters golv

Laminat är ett golv, som är ett slags fotopapper som klistrats på spånskiva eller board, överst läggs ett slitskikt. Dessa är ofta mycket tunna, men prisvärt och slitstarkt och ser ut som äkta trä. En annan golvsort är faner då golvet lamineras i tre skikt med träet. Lamellparkett är en vanlig golvtyp, oftast ser man dessa i vardagsrum. Det går även att lägga massiva trägolv. Det är ofta olika typer av parkett och brädor av barr- och lövträ. Sen finns det även stavparkett, som är massiva stavar som monteras mot golvbjälklaget.

Enklaste golvet att lägga är så kallade klickgolv som man klickar fast i varandra. Är man det minsta osäker på att lägga golv så är det bra att anlita en golvläggare. 

9 Aug 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.