Köpt ett hus med tak eller fasad av eternit?

Eternit, eller asbestcement som det också kallas, är ett av de material som är absolut mest hållbara. Det är också egentligen helt ofarligt! Så länge det får sitta kvar där det är. Dock är det väldigt gammalt och många som köper ett hus som har ett tak eller en fasad av just eternit vill gärna få bort det och renovera huset. Då är det lite mer jobb som krävs än om du enbart ska byta tegelpannor eller en träpanel! 

Regler att hålla koll på som privatperson

Om du ska renovera ett hus som har asbest så ska detta saneras på ett korrekt sätt. Allt avfall ska läggas i förslutna påsar med tydlig markering och du ska också se till att det finns dammskydd uppmonterade, varningsskyltar uppsatta och att du själv har korrekt skyddsutrustning. Avfallet ska sedan lämnas till en återvinningscentral som har möjlighet att ta emot asbest vilket långt ifrån alla gör. Det du däremot aldrig får lov att göra är att ta ner och spara dem! Det är förbjudet enligt EU:s kemikalielagstiftning (Reach, bilaga XVII, punkt 6).

Jag personligen anser att man som privatperson aldrig ska mixtra med asbest, det är alldeles för farligt. Bor du i Stockholmsområdet kan jag tipsa om UFS, en firma som utför byggservice i Uppsala och som är certifierade för att sanera asbest. Du slipper tänka på hur du hanterar materialet, du behöver inte planera för återvinning och framför allt så slipper du risken för att utsättas för asbest vilket kan vara hälsovådligt.

3 May 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.