Kan man slipa golvet själv?

parkettgolv är svåra att slipa

En av de frågor jag ofta får handlar om golv, och då specifikt trägolv och huruvida man kan slipa dem på egen hand. Det kan man absolut göra, men man ska vara väldigt försiktig. Ett gammalt furugolv är inga problem alls, det kan man slipa ner nästan en centimeter utan att det blir dåligt. När det gäller parkett så är det lite värre. Parkett är trästavar som ligger i ett mönster, och då hamnar träfibrerna åt olika håll. Parkett är också tunnare än en vanlig planka så man kan inte gå på lika hårt med slipmaskinen. Personligen så väljer jag att vända mig till Golv Finish AB, ett företag som utför golvslipning i Uppsala och kan utföra tjänster även utanför. Då vet jag att det blir rätt gjort, och att parketten överlever. 

Maskin eller för hand?

Väljer du att slipa på egen hand så har du två val. Antingen så hyr du en golvslipningsmaskin, eller så gör du det för hand. Med en maskin går det snabbt, ibland lite för snabbt och du kan lätt få spår i golvet om du inte vet vad du håller på med. Prova först på en golvyta där du vet att det kommer att stå möbler som täcker eventuella misstag. Väljer du handslipning får du vara beredd på att det tar tid, men i gengäld blir det ett bra resultat. Använd gärna en gammal skurborste med skaft för att slippa ligga på knä och slipa. Och du, glöm inte ansiktsmasken! 

20 Jun 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.