Kan man sanera asbest själv?

Asbest är egentligen ett samlingsnamn för sex olika mineraler som sedan delas in i tre olika kategorier. Det är vit, brun och blå asbest. Materialet i sig är bra, men ett problem med det är att det består av fibrer som är för små för att se med blotta ögat. Dessa släpps ut i luften när man till exempel river materialet eller om en brand skulle inträffa i bostaden. Andas man då in detta asbest under längre perioder så kan dina lungor skadas. Därmed är det bra att göra en sanering av det. Det kan du göra via Hallands Sanering. Om det är så att du vill göra det på egen hand, så går det bra att göra som privatperson. Det gäller dock att ha tillräcklig kunskap och rätt utrustning som Arbetsmiljöverket föreskriver i sina regler. För de som sanerar asbest på ett yrkesmässigt vis måste inneha ett tillstånd för detta från Arbetsmiljöverket. Bara det säger ju att det kan vara dumt att göra det på egen hand. 

Att göra en asbestsanering

Det är alltså en hel del saker att tänka på när asbest ska saneras. Det ska göras på rätt säött, det ska vara ett saneringsområde, du ska ha skyddskläder på dig samt andningsmask samt att materialet måste ju även tas om hand om på rätt sätt. Därför är det i stort sett alltid en god idé att ta in ett företag så som Hallands Sanering för att göra jobbet åt dig. 

10 Jun 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.