Ibland räcker det inte med ett måttband

Ett av de verktyg som jag har haft mest nytta av, förutom hammaren då, är mitt måttband. Det har visat sig vara mer exakt än en tumstock som kan bli lite sliten och visa fel på ett par millimeter. Det är en oumbärlig detalj för de allra flesta hantverkare men ibland så räcker den faktiskt inte till. Då får man ta till lite mer moderna uppfinningar och mäta med laser i stället vilket gör att man kan få mätt betydligt längre avstånd utan att behöva springa fram och tillbaks med andra mätverktyg. 

Hur funkar det?

En avståndsmätare, som du kan läsa mer om på avstandsmatare.nu, är en makapär som skickar ut en laserstråle. Du siktar med den på den punkt du vill mäta avståndet till. Trycker på knappen och får direkt ett resultat i skärmen. Laserstrålen studsar mot objektet och maskinen känner hur lång tid det tar för ljuset att komma tillbaks och räknar med hjälp av detta ut avståndet. Riktigt fiffigt faktiskt! 

En bra grej inte bara för hantverkare

Det som gör att jag gillar avståndsmätare är att det är en så mångsidig produkt. Den är inte bara till för att mäta saker på ett bygge! Tvärtom skulle jag vilja säga, den är till för att mäta allt du vill ha mätt. Slagit vad med polaren om vem som slår den längsta driven i golf? Räkna ut arealen på en åker för att veta hur mycket utsäde du behöver, eller ett perfekt hjälpmedel vid jakt för att veta att skottet är säkert. Avståndsmätaren kommer bli din bästa vän. 

2 May 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.