Hur värmer man upp huset på bästa sätt?

Alla hus har behov av uppvärmning på ett eller annat sätt. Äger man huset själv så kan man välja mellan flera olika alternativ. Det finns allt från direktverkande el till att satsa på solenergi till exempel. Ett annat alternativ är att satsa på bergvärme flerfamiljshus. Bergvärme till flerfamiljshus är en investering men på sikt är det ett billigt alternativ. Direktverkande el, är billigt att skaffa, men dyr i drift. Men har man det, så kan man satsa på en luftvärmepump för att sänka kostnaderna. Ett annat sätt att värma upp sitt hus på är att satsa på en vedeldad panna. Det ger ju dessutom en mysfaktor.

Andra sätt att värma upp huset på

Det finns alternativ som att elda med pellets, om man har en sådan panna eller installerar en sådan. Sedan finns det ett alternativ som nästan är som bergvärme och det är sjövärme, men med skillnaden att man hämtar energin från sjön istället för från berget. Dock krävs det att du har en sjö nära ditt hus för att det ska funka. Markvärme är även det som bergvärme flerfamiljshus eller sjövärme, men man hämtar energi från marken. Det krävs att du har en stor tomt om detta ska fungera. Ett annat alternativ är fjärrvärme, men det kan man inte välja själv det måste man bli erbjuden. Sedan finns både solenergi och vindenergi som alternativ. Vad som passar bäst för dig beror på vad du har för hus, hur du bor och vad du har råd att lägga i pengar. 

21 Dec 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.