Hitta rätt hantverkare för jobbet

Om du har bestämt dig för att anlita en eller flera hantverkare för ett visst projekt, så är det bra att inte bara ta första bästa. Det gäller att jämföra olika, be om referenser, kolla upp dem och så vidare. På Sveriges bygg service finns det även många goda råd om bygg och renoveringar. 

Hitta en bra hantverkare

För att hitta bra hantverkare så kolla av med vänner, bekanta och kollegor vem de har anlitat och om de var nöjda. Alternativet är annars att kontakta en branschorganisation och hör vilka företag i närheten av dig som är anslutna. Se till så att du tar in offerter från flera olika och jämför vad som ingår, tidsåtgång och kostnader.

Du bör även kolla upp dem så att de har ett F-skattebevis. Du kan även med deras organisationsnumret få reda på olika saker så som deras ekonomi eller om de har skulder.

Be även om referenser från förtaget, gärna minst tre där arbetet är avlutat och betalat hos de du får prata med. Fråga hur hantverkarna skötte sig, om priset för arbetet höll sig på ungefär den nivå som var avtalad, hur kvaliteten var, om jobbet blev klart på den tid det var sagt och om hantverkarna dök upp när de skulle.

Se även till att kolla på Råd & Röns svarta lista, där finns företag som är svartlistade på grund av dåligt utförda jobb.

Kolla även deras försäkringar, att de har de rätta behörigheterna samt annat du vill veta.

Att anlita hantverkare

Be om en skriftlig offert, inklusive moms. Allt som ska göras bör finnas i en arbetsbeskrivning. Be om att få det specificerat i delar som till exempel material, arbete, timpris, el-entreprenad.

Se till att alltid skriva avtal om det som ni kommer överens om. Det finns ett särskilt avtalsformulär som kallas hantverkarformuläret 09, ska du bygga nytt eller bygga till heter formuläret ABS 09. De finns på Konsumentverkets hemsida.

Be även om att en oberoende besiktningsman ska kontrollera arbetet när hantverkarna är färdiga. Finns det brister ska de åtgärdas inom en viss tid och innan slutreglering av kostnader. Detta ska stå med i avtalet.

22 Dec 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.