Hitta rätt arkitekt

Om du ska bygga nytt, eller bygga om, så kan det vara en god idé att anlita en arkitekt. En sådan har har många speciella yrkeskompetenser som är relevanta inom ett flertal olika sammanhang. Det som en arkitekt kan göra för dig är bland annat att hjälpa dig med idéer och lösningar inom olika saker samt ge dig bra byggtips. Det kan vara stora ombyggnader, nybyggnationer, planering av trädgårdsanläggningar och annat. En arkitekt kan ge dig väl genomtänkta planer, skisser och ritningar som du sedan kan ha för bygglov, byggspecifikationer med mera. Ibland kan man anlita en arkitekt via en hustillverkare. Det brukar vara enkelt att få till det du vill bygga genom att anlita en bra arkitekt. De kan ta dina drömmar och önskemål och få ner det på papper i form av en ritning. 

Hur hittar man rätt arkitekt?

När du ska anlita en arkitekt så är det bra att utgå från vad det är du vill bygga. Du bör välja en person som har rätt kompentens och rätt erfarenhet av det du vill göra. Om du har ett stort byggprojekt eller ett mindre husbygge, välj då en arkitekt med vana av just detta. Kolla med dina vänner om de har anlitat bra arkitekt som kanske även kan passa sig. Annars finns det idag flera smarta söktjänster på nätet du kan använda dig av. Kontrollera även att den arkitekt du funderar på att anlita har en konsultansvarsförsäkring.

Vad det sedan kan kosta att anlita en arkitekt beror helt på. Det beror på faktorer så som hur välrenommerad arkitekten är till vad det är som ska ritas upp. Projektet i sig kan därmed påverka priset en hel del. Ju enklare jobb det är, desto billigare är det så klart. 

Om du har hittat en bra arkitekt som verkar vara det du vill ha, se till att ta ett första möte med denna person. Du kan då ta med dig en enkel kravspecifikation. Där bör det bland annat finnas med vad du vill uppnå, vad som är viktigt och hur stor budget du har. Väljer du att anlita arkitekten, skriv avtal!

28 Dec 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.