Ha koll på hur ROT-avdraget fungerar

anlita hantverkare med ROT avdrag

ROT-avdrag, det innebär en slags skattereduktion, som gör att det är billigare att anlita en hantverkare. Du kan få göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden när du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad. Det är det som är ROT. Sedan finns RUT avdrag, som är för hushållsnära tjänster. Det finns regler kring hur det ska göras med ROT-avdraget. Det är inte fel att läsa på om "så fungerar rot-avdraget".

Du kan få 30 % i avdrag när du anlitar en hantverkare. Det upp till en viss summa pengar. 

Det här är ROT-avdraget


Med ROT får du en skattereduktion, alltså en form av rabatt när du anlitar en hantverkare. Reglerna har varierat under åren, men just nu så är avdraget på 30 procent. Maxbeloppet för ROT är 50 000 kronor per år.

Detta gäller för 2019

När du anlitar en hantverkare så får du betala 70 procent av arbetskostnaden till hantverkaren/utföraren. Sedan ska hantverkaren ansöka om att få resten utbetalt av Skatteverket. 

Det finns tre grundläggande krav du måste uppfylla för att ha rätt till att använda detta avdratg. Du måste vara 18 år eller äldre, du måste även äga den bostad som arbetet ska utföras i eller på samt att du ska betala skatt i Sverige. 

En hantverkare ska lämna in blankett till Skatteverket. Då ska detta vara med:

Uppgifter om betalningsmottagaren

namn
adress
person eller organisationsnummer

Uppgifter om köparen/kunden

Personnummer, inklusive fyra sista
Datum för betalningen
Fastighetsbeteckning om det gäller ett bostadshus eller uppgifter om bostadsrättföreningens organisationsnummer samt lägenhetsnummer om det gäller en bostadsrättslägenhet.
Den totala kostnaden på arbetet inklusive moms
Underskrift

9 Oct 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.