Gamla tekniker blir moderna

Ett grästak var vanligare att se förr i tiden, och de fanns där av en anledning. Det är ett material som inte kräver samma slags underhåll som ett tak gjort av träspån, och är både snyggt och isolerande. De var inte fel ute när de skapade tak med gräs på förr, och idag har vi sett hur denna trend börjar komma tillbaka. Sedumtak kallas de, och är i princip ett gammalt hederligt grästak, fast uppbyggt med moderna medel. 

Sedumtakets fördelar

Det finns en hel del fördelar med att ha ett Sedumtak på sitt hus men det avgörande är om man anser att det ser snyggt ut. Vi är tämligen vana vid att se tegeltak, betongtak och plåttak men de får aldrig samma naturliga skönhet som ett grästak. 

  • Växter binder damm och ger bättre luftkvalitet inomhus.
  • Naturlig isolering mot kyla.
  • Gör huset svalare under sommaren.
  • Är bullerdämpande.
  • Skyddar tätskiktet. 

Kan man byta till grästak?

De allra flesta hus idag kan få det befintliga taket ersatt av ett Sedumtak. Det bästa är dock alltid att kontakta en återförsäljare, eller en takläggare, först och be dem göra en kontroll av taket så att det klarar att bära den extra tyngden som ett grästak innebär. Att sedan konvertera taket är inte några större bekymmer. Är du händig kan du göra det på egen hand utifrån instruktioner. Du kan även få hjälp då det idag finns ett flertal företag som jobbar med att anlägga Sedumtak på hus.  

 

22 Dec 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.