Funderar du på att ta bolån för din drömbostad?

köpa bostad, ta bolån

Att köpa bostad är en bra investering, men för det så krävs det pengar. Många gånger är det så att du kan komma behöva ta ett bolån. Då lånar du en del av summan till huset eller bostaden. Kontantinsatsen brukar inte ingå i det, utan den ska du ha själv, genom att ha sparat eller annat typ av lån. Det är så klart ränta på ditt bolån. Sedan kan denna skilja sig åt, beroende på om det är en rörlig ränta eller bunden ränta. Vad som är bäst att ha för ränta på ditt bolån beror helt och hållet på vad som prioriteras gällande bolånet. En del delar upp så att det är båda delar, andra väljer en av dem.

Om du får nej till bolån?

Vad som påverkar om du får nej till bolånet eller ett ja, är helt olika. Mycket handlar så klart om vad du har för ekonomi. Liksom alla sorters lån så gäller det att ha en stabil ekonomi samt en bra kreditvärdighet. Sedan påverkas bolånet även av det som heter belåningsgrad. Det avgör hur stor risk som banken behöver ta. Sedan som sagt så får du dessutom bara låna upp till 85% av bostadens värde.

Det kan vara bra att prata med flera banker, inte bara din "vanliga". Det eftersom att de kan komma med olika erbjudanden, olika villkor och räntor med mera. Så det är bra att jämföra dem alla mot varandra för att få chansen till det bästa bolånet.

26 Sep 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.