Funderar du på att köpa en lägenhet?

Inte alla drömmer om att köpa ett eget hus eller villa eller stuga. Det finns de som hellre föredrar att bo i en lägenhet. Det man då kan göra är att köpa sig en egen lägenhet, om man inte vill hyra. När man köper en lägenhet, så heter det bostadsrätt. Det är inte själva lägenheten man köper egentligen, utan man köper rätten att bo där, som det heter. Du är med och är delägare i hela huset där alla lägenheter finns. Det är även en bostadsrättsförening som man bli medlem i, när man köper en lägenhet. Hur ska man tänka då när det är dags att leta efter en lägenhet? Det kan vara bra att läsa en mäklarblogg eller artiklar på nätet, så du är förberedd på vad du ger dig in i.

Vad gäller i en bostadsrätt?

Bostadsrätt innebär ansvar och skyldigheter att tillsammans med bostadsrättsföreningens övriga medlemmar ta väl hand om såväl den egna bostaden som de utrymmen, inne och ute, som ni disponerar gemensamt. Man är genom at man äger sin bostadsrätt även med i en ekonomisk förening.

I din bostadsrätt så får du inom ramen för stadgarnas bestämmelser göra om i din lägenhet, renovera, måla, tapetsera med mera. Du får även hyra ut den och belåna den. Du får även sälja den vidare. Du själv ansvarar för reparationer och underhåll av din egen lägenhet. Det som föreningen står för är bland annat rörstammar, vind, fasader och yttertak.

En del bostadsrätter har den förmånen att du får en bra mycket lägre hyra, dessa pengar går till föreningen och det är de pengarna som används vid reparationer med mera.

9 Sep 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.