Funderar du på att byta jobb?

Inom byggbranschen går det upp och ned med arbetstillfällen och även om det byggs som aldrig förr så kommer det att komma en tid då många snickare kommer att bli utan jobb. Inte så illa som i den stora byggkraschen i början av 90-talet, men ändå så att många kommer att behöva söka sig till nya yrken. Hos Petersonsror.se, en sida som tar upp det mesta kring rörmokare och VVS kan man läsa om att det finns ett behov av rörmokare, och genom att söka lite snabbt på internet ser vi att det räknas som ett bristyrke. Det tillkommer helt enkelt inte lika många rörmokare som det finns uppdrag. 

Vad tjänar en rörmokare idag?

Det beror helt och hållet på var i landet du befinner dig, och var du kan tänka dig att jobba. De högsta lönerna kan man få i de områden som har störst efterfrågan på rörmokare och i exempelvis Uppsala ligger medellönen på cirka 29 000 kronor i månaden. Tittar man på hela landet så ligger snittet på runt 26 500 kr/mån vilket kan vara ett bra riktmärke. Är du intresserad av att jobba inom VVS kan du alltid vända dig till Byggnads som kan informera om löneläget i just din kommun. Tänk på att dessa löner gäller färdigutbildade rörmokare med erfarenhet, som ny på jobbet eller som praktikant får du räkna med en något lägre ingångslön vilken sedan höjs när du är mer självgående. Precis som för snickare!

 

8 Nov 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.