Funderar du på att bli snickare?

Funderar du på att bli snickare och ett byggproffs? Det är ett bra yrke som även är mycket varierande. Som snickare kan du arbeta med allt från stora byggprojekt till att jobba med mindre sniderier. Detta är ett yrke som passar den som tycker om att göra fysiskt arbete, som är händigt, som är kreativ och som tycker om att arbeta inom olika miljöer. 

Det finns flera vägar att gå för att bli snickare. Det vanligaste är att redan på gymnasiet välja denna linje. Du kan välja att gå Bygg- och anläggningsprogrammet och sedan välja inriktning. 

Utbildning till snickare kan också finnas inom Komvux och inom Yrkeshögskola samt att en annan väg är att bli anställd som lärling på ett företag och sedan läsa in den teoretiska biten genom distansstudier via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Bygg och anläggning

Om du väljer att gå Bygg- och anläggningsprogrammet så är det som så att de har flera olika inriktningar. Det går inte bara att bli snickare. Du kanske har ett annat yrke inom bygg och anläggning du hellre vill gå. Bland de inriktningar som finns att välja så har du dessa:

  • Anläggningsfordon
  • Husbyggnad
  • Mark och anläggning
  • Måleri
  • Plåtslageri

Går du detta program kan du få jobb som snickare, målare, murare, plåtslagare och så vidare. Satsa på det yrke som du känner att du vill jobba med framöver. Du som inte hade möjligheten att läsa detta under gymnasiet, du har som tidigare nämnt andra möjligheter och andra vägar att gå. 

28 Jun 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.