Fördelar med hjulgrävmaskin

Om vi ber ett barn rita en grävmaskin, eller grävskopa som många kallar den, så är det ganska stor sannolikhet att vi får en bild på en med larvfötter. Även vi vuxna få den bilden i huvudet men det är faktiskt inte alltid så de ser ut. Det finns ju också hjulgrävmaskiner men vad är skillnaden? Och när är det bättre att ha hjul än band? 

Perfekt för småjobb

Det som gör hjulgrävmaskiner populära är att de kan ta sig till och från arbetsplatsen på egen hand. De behöver alltså inte lastas på en trailer. En grävmaskin på band får du inte köra på väg och det gör att det blir enklare att ta småjobb som blir oekonomiska för de som kör med larvfötter. 

Högre markhöjd

En annan fördel är att en hjulgrävmaskin får högre markfrigång och. Denna fördel är också maskinens största nackdel. Hjulen gör att man får ett högre marktryck och om det är för mjukt så finns det risk att köra fast. 

Är den instabil?

Hjulgrävmaskiner kallas lite skämtsamt för "gunghästar" i branschen och det finns en anledning till det. De kan kännas lite mer instabila än en på band och de gungar gärna lite mer när man jobbar. För dig som ska hyra en grävmaskin för att utföra ett jobb hemma så är hjulgrävmaskin ett bra val. Du kan då köra den var du vill och slipper tänka på hur banden påverkar underlaget. Är det däremot dålig terräng så är nog banden bättre. Kolla med uthyraren innan du bestämmer dig så det blir rätt. 

9 Apr 2021

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.