Ett lusthus i trädgården ger ett extra rum

Ofta stirrar man sig blind på boytan när man bygger eller köper ett hus. Men det är så mycket annat som spelar in. Antalet rum är av betydelse. Vill man ge barnen ett eget rum behövs inte många kvadratmeter och det går ändå att skapa ett mysigt krypin som ger plats för både lek och sovplats. När det gäller de vuxna så kan man t.ex. dela av rum med skärmar eller gröna växter för att ge ett rum flera användningsområden utan att man stör varandra. Inte minst kan man titta på extra rum i trädgården i form av lusthus eller uterum.

Vistas inne fast ute

En stor del av året är man inte begränsad till att vara inomhus och med ett lusthus eller uterum i glas blir det snabbt varmt även om solen bara tittar fram en stund och det i övrigt är kallt eller blåsigt ute. Då kan man sitta och läsa eller arbeta i sitt trädgårdsrum, helt avskild från stoj och stök och resten av världen. Man kan naturligtvis också odla där. Många växter trivs i det varma klimatet och istället för små krukväxter i fönstren kan man ha stora odlingar i sitt lusthus av glas. Uterummet har dessutom den fördelen att det monteras i anslutning till huset vilket gör att det får del av husets värme och nattetid avger husväggen absorberad värme så att det blir ett jämnt klimat som både människor och växter trivs med. Här kan man ha fester långt in på kvällarna och om man vill kunna använda det året runt kan man dessutom gjuta ett golv med golvvärme. Då kan man sitta i sitt uterum av glas och äta även vintertid och man kan övervintra växter som inte tål frost.

15 Mar 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.