Elarbeten du får och inte får göra

När det gäller el och elarbeten, elinstallationer, så finns det saker du får göra på egen hand och det finns saker du inte får göra på egen hand. För de saker du inte får göra själv så kan du anlita en elektriker Borås. Vissa elarbeten måste nämligen göras av en behörig elektriker. 

5 saker du inte kan eller får fixa själv

Dessa arbeten ska lämnas till en behörig elinstallatör:

1. Utförande av fasta installationer.

2. Installation av golvvärme och värmekabel.

3. Byte av ojordat vägguttag (eller stickpropp) mot jordat.

4. Förläggning av kabel i mark.

5. Installera fast utomhusbelysning.

Dessa saker är alltså något du inte får göra på egen hand, utan du måste anlita en behörig elektriker som ska utföra dessa elarbeten åt dig. 

5 saker du kan fixa själv

Dessa arbeten får du göra själv:

1. Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag (högst 16 ampere). 

2. Byta fast ljusarmatur. 

3. Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. 

4. Montering av skarvsladdar. 

5. Belysning ute – med lågspänningssystem. 

Att jobba med el är dock ett farligt arbete, så även om du "får" göra vissa saker själv, så är det bra om du har kunskaper kring det. Är du totalt nybörjare, så rekommenderas det att du tar in en elektriker som gör det åt dig. Det för din säkerhets skull samt för att det ska bli korrekt installerat. Det är inte värt att göra själv om du faktiskt inte kan. 

5 Oct 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.