El i badrummet, vad gäller?

Om du ska renovera ditt badrum eller om det är så att du vill installarera in ett nytt vägguttag för en vitvara med el, så är det viktigt att du ser till att du anlitar en elektriker i Linköping, eller i den stad du bor. El ihop med vatten är något som kan utgöra en stor fara, så det gäller att det görs på rätt sätt! Som lekman får du inte installera eluttag i badrum eller göra andra typer av elinstallationer. Elinstallationer överlag i ett hem ska göras av en behörig elektriker. När det gäller arbete med elektricitet i badrum krävs också särskild behörig för arbete i våtrum. 

Vad får man ha i badrummet?

Elektriska produkter som används i utrymmen där det finns vatten eller där det förekommer fukt ska vara godkända för användning i badrum. Badrum delas in i olika zoner, som baseras på hur fuktig och blöt den är eller blir. Det gör att vissa saker får inte placeras var som helst. Som att ett eluttag i badrum aldrig får placeras i närheten av en dusch eller ett badkar.

Om du har ett eluttag i ditt badrum får dessa endast användas av de elektriska produkter som uttagen är avsedda för, som exempelvis rakapparat eller hårfön.

Om du ska installera tvättmaskin eller ett bubbelbadkar så krävs det att dessa installationer utförs av en behörig elektriker.

Tänk även på att alla  elektriska produkter i ett badrum ska vara godkända för användning i våtrumsutrymmen och inneha rätt IP-klass för den zon i badrummet som de ska placeras i.

2 Feb 2022

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.