Dränering är viktigt för huset

Har man ett hus, så är det så att det kan behövas en dränering. Det finns idag två starka skäl till att det krävs en dränering Stockholm. Ett av skälen är att det i Sverige regnar en hel del. Runt 600 mm per år, vilket skulle göra att på varje kvadratmeter skulle det bli 60 cm stående vatten om det inte rann undan. Andra skälet till dränering är trä, som är det huvudsaklinga byggnadsmaterialet på hus, som på lång sikt inte tål vatten så bra. Om det är en massa vatten mot träet så kommer det att brytas ner av svampar och mikroorganismer 

Stoppa vattnet tidigt

Redan vid planläggningen av huset ska det finnas ett bra dräneringssystem. Det är bra om det ligger på n förhöjning i terrrängen så att regnvattnet i marken rinner bort från huset. Om det är så att marken sluttar mot huset så måste man gräva ner dräneringsrör eller dräneringsslangar. 

Dränering av huset innebär en hel del saker att tänka på. Det är ju en huvudprincip att  allt vatten skall ledas bort från huset på något sätt och att källarväggarna skall hållas så torra som det går och det genom åtgärder på utsidan.

Om det gjorts en ordenligt dränering på huset nyligen så behövs det troligen inte göras på ett tag. Men om det är så att det är länge sedan, eller att grannar börjar prata om att de ska dränera så kan det vara dags även för dig att göra det med ditt hus. 

22 Nov 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.