Detta får du göra med elektricitet

Det första du måste tänka på är att det är väldigt olika beroende på om du är hemma eller på jobbet. Hemma får du faktiskt göra ganska mycket på egen hand. Du får byta kontakter, dra ny kabel och installera vissa saker. MEN, och det är ett gigantiskt MEN!! Du får bara göra det om du vet vad du gör. Skulle du utföra elinstallationer i ditt eget hem som inte lagliga så är det faktiskt straffbart, och är olyckan framme och ditt hus brinner ned till grunden så kan du till och med stå helt utan ersättning från ditt försäkringsbolag. Jag rekommenderar alltid att du kontaktar en elektriker om du är minsta osäker. Dessa saker får du lov att göra hemma (Källa: Elsäkerhetsverket): 

  • Byta vägguttag (max 16 A) som är placerat i en egen dosa.
  • Byta strömbrytare (max 16 A) som är placerat i en egen dosa.
  • Laga/byta ut skarvsladdar och sladdar i apparater (som elvispen till exempel).
  • Montera skarvsladdar, stickproppar och sladdströmbrytare.
  • Byta lamphållare.
  • Byta glödlampor.
  • Byta ut en trasig säkring eller återställa om det är en automatsäkring. 

På jobbet då?

När det gäller arbetsplatsen så får du knappt byta ut en trasig glödlampa på egen hand än mindre gå in och utföra lagningar på en serviscentral. På ditt jobb är det fastighetsskötaren som ser till att laga de enklare felen. När det gäller större fel på elen så SKA en elektriker tillkallas. Varför får du göra mer hemma än på jobbet kanske du frågar? Det handlar om försäkringar. Varken du eller ditt företag är skyddat om du utför elarbeten du inte är behörig för. 

23 Aug 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.