Byta tak - Detta ska du tänka på

Börjar det bli dags att fundera på takbyte på ditt hus? Vet du inte om du ska välja tegel, plåt eller betongpannor? Vi tittar på de olika alternativen och ger dig både fördelar och nackdelar så ätt du kan få mer kött på benen när det är dags att välja.

Tegelpannor

Takläggning med tegel är traditionellt och ser också väldigt snyggt ut. Ett tegeltak håller i många år, det finns exempel på hus som är över 100 år gamla där taken fortfarande håller tätt. Byter man ut trasiga pannor och lägger tillrätta de som flyttat på sig så kan du räkna med att taket lever längre än du själv. Nackdelen är just underhållet - du måste se över ditt tak 1 - 2 gånger per år och rätta till fel snabbt. 

Betongpannor

Det är ett billigare alternativ än tegel och det ser nästan lika snyggt ut. Betongpannor är ytbehandlade vilket gör att de får lång livslängd. Räkna med 30 - 50 år ungefär innan det är dags att antingen göra om ytbehandlingen, eller byta pannorna. Fördelen är priset, nackdel är att de inte håller lika länge som tegeltak och kräver nästan lika mycket underhåll. 

Plåttak

Det går snabbt att lägga, och väger väldigt lite per kvadratmeter. Ett lämpligt alternativ om ditt tak inte ska hålla för stora tyngder. En stor fördel med plåttak är att det i princip är underhållsfritt. Har du satt upp det så sitter det där. Nackdelen är att ett plåttak kan tappa färgen och då måste det målas om. Det kan också upplevas som störande när det regnar. Ett plåttak smattrar. 

Det finns andra möjligheter

För dig som gärna gör något annorlunda så finns det idag företag som bygger sedumtak, alltså tak av gräs och mossa. Det är extremt snyggt och är et effektivt sätt att behålla värme i huset. Det finns också shingeltak som är mer vanligt i England. Det är som små plattor man klistrar fast, nästan som fiskfjäll, vilket gör att taket blir vattentätt. 

Jag hoppas du fått några nya tankar kring ditt nya tak och att det vi berättat har gjort ditt val åtminstone lite enklare. Lycka till med ditt nya tak!  

11 Jun 2020

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.