Att spara pengar på värmekostnader är nog det sista man funderar över en varm sommardag

Det finns inget som är så tråkigt att tänka på som värmekostnader. I alla fall inte om det är sommar och varmt. När vintern kommer, med kyla och snö. Då är det bra att vara förberedd! Det är egentligen viktigt för alla typer av bostäder men en bostadsform där det gör en enorm skillnad är bostadsrättsföreningar. Med en bra och effektiv värmepump för BRF så kommer allas kostnader att sjunka. Det i sin tur gör att avgifterna sjunker för medlemmarna och värdet på varje bostad kommer att öka. 

Är det inte dyrt att byta värmeanläggning då?

Jo, det är klart att det kostar pengar. Som hantverkare så har jag genom åren sett hur folk drar öronen åt sig när man pratar om kostnader. De tycker att det låter dyrt. När jag sedan förklarat hur man måste tänka lite längre så börjar de flesta ändå att förstå. Det är en investering för framtiden, som kommer ta några år innan den betalar sig själv så att säga. Men när man väl har kommit till den punkten att kostnaden är i balans med föregående systems kostnader så är det bara ren vinst i fortsättningen. 

Som exempel kan man ta en vanlig villa som kostar cirka 30 000 kr om året att värma upp. En ny värmepump kanske kostar 90 000 kr, med allt inkluderat. Årskostnaden för den är däremot bara 10 000 kr. Efter 5 år har man gått jämnt upp och sedan sparar man 20 000 om året! Detta är nu inga verkliga siffror, bara ett exempel för att visa att man faktiskt tjänar mycket pengar på en kraftig investering. 

18 May 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.