Arbetsmuseum i Norrköping

Visste du att det finns cirka 1 500 olika museum som på olika sätt visar upp svenskt arbetsliv ur olika vinklar? Från de första stenhuggarna som byggde många av våra slott och fästningar till nutida elektriker i Norrköping är de som hyllas i dessa museum. Men så finns det ett museum som inte är som de andra, och det är Arbetets museum i Norrköping. 

De har inga saker som de visar upp. Istället är det berättelser från arbetare i Sverige som lyfts fram. Minnen och historier är vad de samlar på och dessa berättar de sedan om med hjälp av ord och bilder. "...arbete och vardagsliv, industrisamhällets kulturarv och det mångkulturella samhället." står det på deras hemsida och jag måste säga att detta gör mig glad. Vi som jobbat hårt i den svenska industrin lyfts fram och det på ett bra sätt och att de också belyser det faktum att vi tagit hjälp från arbetare från utlandet redan när vi högg sten är kanon!

En plats för alla

De har ju naturligtvis andra utställningar också utöver den permanenta om arbetare. Varje år kan du besöka Arbetets museum och se något nytt. De har dessutom saker även för barn. Du hittar dem centralt på Laxholmen och det går att ta sig hit med buss, bil eller så kan man gå. Kika gärna in på Arbetets museums hemsida om du vill veta mer om öppettider och bokningar. Ett samtida museum som visar upp Sveriges ryggrad - arbetarna! 

28 Oct 2021

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.