Laga sprucken kakelplatta

En sprucken kakelplatta i badrummet är inte så trevligt. Det kan dels leda till vassa kanter, men det kan även leda till att vatten och fukt tränger in och det kan göra att plattorna jämnte lossnar. Det är inte fel att direkt byta en sprucken kakelplatta, för att undvika större skador. Det är inte så svårt att göra, bara du har rätt verktyg och en timme över. 

Saker du behöver för att byta kakelplatta:

  • Hammare
  • Mejsel
  • Försänkare och spik
  • Tandspackel
  • Gummispackel
  • Borrmaskin
  • Svamp
  • Kakelplatta/Kakelplattor
  • Kakelfix
  • Fogmassa

Så här byter du

Först så ska du begrända skadan till den spruckna plattan. Det gör du genom att borra flera hål med en 8 mm borr i den en bit från kanterna. Sätt ett par remsor maskeringstejp på plattan så att inte borren glider.

Sedan kan du stämma bort kakelplattan utan att sprickorna sprider sig till omgivande plattor. Det är bara att slå lätt på platta med hammaren och mejseln. Håll mejseln en bit från kanterna så att den inte glider.

När du fått bort själva kakelplattans, så se till att skrapa bort kakelfixet som ligger under. Det blir annars svårt att få nya plattan i rätt nivå. Du kan stämma bort samt skrapa med stålspackel eller ett kasserat stämjärn. Ta även bort fogmassa.

Hålet ska du sedan täta med våtrumsmembran. Dagen efter kan du blanda en liten portion kakelfix, fördela detta i hålet med en fintandad spackel så att fixet täcker hela utrymmet.

Sätt något i fogen som distanshållare. Det kan vara en bit kabel, ett par träbitar eller liknande. Sedan vippar du in kakelplattan i hålet och trycker den på plats.

Vänta ett par dygn, sedan kan du foga. Blanda till fogmassa i samma kulör som de gamla fogarna, fördela detta med gummispackel diagonalt över fogarna.

Torka av kakelplattan med en fuktig svamp efter att fogmassan har torkat en stund, Avsluta med att polera ytan med en torr trasa.

28 Aug 2018

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.