Vilken typ av hus ska man välja?

Perfekta huset?

Vilket hur är det perfekta huset? Det är nog lite olika för oss alla. Man få helt enkelt utgå från sina egna förutsättningar och önskemål när man väljer vilken typ av hus man vill bygga. Kanske vill du bo som Hoberna i Sagan om ringen? Eller så läser du om mer vanliga typer av hus nedan. 

De vanligaste hustyperna i Sverige

Det finns i huvudsak 5 olika typer av hus i Sverige, och vilket man ska välja beror helt och hållet på vad man är ute efter. Vi berättar mer:

  • 1-planshus: Ett hus som är bra för dig som inte vill gå i trappor. Allt finns på enoch samma våning och lämpar sig för barnfamiljer, ädre som har svårt att gå och för de som behöver en rullstol i hemmet. En nackdel med enplanshus är att om man vill ha stora ytor inomhus krävs det en stor byggyta. Läs mer om enplanshus på https://www.movehome.se/husmodeller/enplanshus.
  • 1,5-planshus: Detta är ett hus med två våningar där den ena våningen har vinklat tak inomhus. Det tar bort en del boyta men många väljer då att göra hela övervåningen till en slags stor gillestuga, alternativt bygger ett par sovrum också. 
  • 2-planshus: Ett hus med två våningar som är "full storlek". Inga snedtak som stjäl boyta och man får möjlighet till en stor bostadareal på en relativt liten plats. 
  • Suteränghus: Eller sluttningshus som de också kallas. Delar av huset befinner sig under jord och ger en svalkande effekt på sommaren. En bra lösning om man vill bygga där det är mycket kuperat utan att behöva schakta bort mängder med jord. 
  • Vinkelhus: Ett hus som består av två delar så att säga. Ofta formade som ett L. Ett mycket vanligt sätt att bygga i Sverige då man får olika sektioner i huset med tydlig avdelning. 
26 Sep 2019

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.