Utbilda dig inom byggbranschen
Byggbranschen är ett brett område och det finns olika yrken att satsa på. Om du vill veta mer om byggen, läs en bra byggblogg, men läs vidare här om du vill veta mer om att utbilda dig inom just denna bransch. Du kan bli snickare, golvläggare, murare, svetsare och så vidare. Du som är intresserad av ett särskilt hantverk kan satsa på att gå ett lärlingsyrke, och bli upplärd av en mästare. Det är inte fel att satsa på, för många av desssa yrken riskerar att försvinna. Lärlingsutbildningar finns bland annat inom båtbyggare, bokbindare, bryggare, dockmakare, hattmakare, kakelugnsmakare, körsnär, modist, möbelrenoverare, perukmakare, repslagare, skräddare, tapetserare, urmakare samt en massa mer därtill.
Utbilda dig till rörmokare
Om du vill bli rörmokare, eller VVS-tekniker så har du flera vägar att gå. Om du vill jobba i byggbranschen, så kan du läsa en mängd olika utbildningar så som Fastighetstekniker, VVS-ingenjör, underhållstekniker och många fler. VVS står för värme, ventilation och sanitet. VVS-montörer och industrirörmontörer utbildas inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS. Efter utbildningen på gymnasiet måste man vara lärling i ett företag. Efter cirka två år som lärling avlägger man branschprov för att bli branschcertifierad VVS-montör.
Utbilda dig till målare
Är det kanske målare du vill satsa på? Det är även det ett jobb inom byggbranschen. Målare jobbar med att måla inomhus och utomhus i privata och offentliga miljöer. Tapetsering ingår också i arbetsuppgifterna som målare. Utbildning till målare finns redan på gymnasieskolan genom att gå bygg- och anläggningsprogrammet inriktning måleri. Efter det kan ska du arbeta som lärling i två års tid. Efter lärlingstiden ska ett gesällprov avläggas som ett bevis på att man uppfyller branschens krav på yrkeskunnande.
Utbilda dig till snickare
Som snickare kan du arbeta med allt från stora byggprojekt till mindre sniderier. Detta är ett yrke som passar personer som gillar att ägna sig åt fysikt arbete samt är händiga och kreativa.
Utbildning till snickare kan du få på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram inriktning husbyggnad. Efter gymnasieutbildningen arbetar du som lärling i ungefär två år och gör därefter ett yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt resultat får du ett yrkesbevis som träarbetare.
För att bli finsnickare kan du studera på gymnasieskolans Hantverksprogram inriktning Finsnickeri.
Other posts
- Rätt verktyg till var uppgift
- Saker du måste ha i verkstaden
- Starta eget handyman-företag?
- Skruvtving - Så använder du den rätt
- Vilken svetsmetod ska man använda?
- Udda fakta om ditt hus du kanske inte visste om
- Fönsterbyte kan vara en bra investering
- Satsa på bra verktyg för hemmagaraget eller verkstaden
- Vissa grejer kräver en expert
- Smart använda vinschar