Byggdesign - vad är det?

När ett hus skulle designas förr var det upp till arkitekt att visa sina kunskaper med papper och penna. Ett ritbord med ett flertal linjaler, en kopp med blyertspennor av olika hårdhet och en miniräknare (eller räknesticka om vi snackar riktigt länge sedan) är de verktyg som krävdes. 

Det krävdes också massor av tålamod, och radergummin gick varma när det inte blev som det var tänkt eller om en linje hamnat snett. Idag är det annorlunda. Med modern teknik kan man rita upp ett hus i datorn, och skapa en modell av det så man kan se exakt hur det kommer att se ut när det är klart. 

Ny teknik hjälper

Med moderna datorer och program för design av hus har det jobbet blivit mycket enklare. Det krävs naturligtvis fortfarande en hel del kunskaper och det är inte bara att sätta sig vid en dator och börja designa ett hus - lika lite som det är att sätta sig med papper och penna och skapa sitt drömhus. 

Det som är enklare är att när man vill göra ändringar, eller om man helt enkelt tänkt fel, så är det enkelt att ändra. Vertex Sverige erbjuder mjukvara för just den här typen av trähusdesign och om du vill veta mer om hur det funkar och vad man kan göra med det så kan du kolla in deras hemsida. Där finns det även en video som förklarar på ett bra sätt. 

22 Aug 2021

En blogg om plåt & betong

Välkommen till denna lilla blogg där vi fokuserar på byggbranschen. Här diskuterar vi material, arkitektur och arbetsmetoder. Byggbranschen är stor och bloggarna som behandlar bara denna lyser med sin frånvaro, så det är på tiden att den ges lite utrymme i en egen blogg - för det finns mycket att belysa och diskutera. 

Jag som skriver här har själv arbetat i byggbranschen i över 20 år, så min erfarenhet är gedigen. Det finns mycket positivt att säga om den svenska byggbranschen, men även solen har sina fläckar. När det gäller säkerhet och arbetsvillkor är vi bland de bästa i världen, så jag är sannerligen en stolt yrkesman.